Menu

Menu

Parki Narodowe i Krajobrazowe, rezerwaty, pomniki przyrody, atrakcje turystyczne.
Podlasie to zdecydowanie najbarwniejszy i najbogatszy w atrakcje turystyczne i zabytki region Polski. To na Podlasiu właśnie zachowała się magia starej polskiej wsi. Czas gdzieniegdzie stanął w miejscu, zachował i wiernie oddanie ducha starej polskiej wsi. Niewiele zostało w dzisiejszej Polsce takich miejsc. Miejsc, które nie raz zaskakują nawet naszych rodaków! Kiedy przekraczasz granice Podlasia, czujesz, że znalazłeś się w zupełnie innym miejscu niż dotychczas. Widoki, przyroda, powietrze…wszystko jest inne. Magiczne, lekkie, ciekawe. To tu spotkamy bociany, żubry, wilki czy rysie. Symbole Polski, które w innych regionach można zobaczyć tylko w zamkniętych ogrodach zoologicznych. Wszystko co kojarzy się z pięknem Polski, ze wsią polską na pewno znajdziecie właśnie na Podlasiu.

Nic więc dziwnego, że coraz więcej turystów ciekawych Polski przyjeżdża odpocząć właśnie na Podlasie. A nasza podlaska gościnność każde pokazać nasz region ze wszystkich możliwych stron, w najlepszy możliwy sposób. Oprócz atrakcji turystycznych i przyrodniczych grzechem byłoby nie poczęstować gości polskimi, podlaskimi potrawami! Kuchnia Podlaska ma bardzo bogatą historię i oparta jest na prastarych Polskich produktach, które szczególnie pielęgnujemy na ziemiach podlaskich.

W ofercie naszego hotelu nie mogło zabraknąć potrwa, którymi Podlasie zachwyciło resztę Polski, a Polska nimi cały świat! Nieodłączny atrybut Polski i polskiego stylu życia- prawdziwy rosół. Lekarstwo na wszystko! Szczególnie na przeziębienia i efekty sobotnich nocy. Z zup nie mogło również zabraknąć pomidorowej, która zaraz po rosole cieszy się największą popularnością w polskich domach, staropolskiego krupniku, żuru z kiełbasą i jajem, który również porwał serca turystów na całym świecie, a zapytani co kojarzy im się z Polską. Barszcz ukraiński , fasolowa, grochówka czy ogórkowa to również typowe polskie zupy, którym szczególnego uroku i smaku dodaje to, że wszystko z czego są przyrządzane wyrosło na podlaskich polach. Nigdzie indziej w Polsce nie będzie już smakować tak samo! Chcąc wnieść trochę nowoczesności opanowaliśmy do perfekcji robienie zupy krem z brokuła z groszkiem ptysiowym, gdzie mimo wszystko bardziej niż nowoczesność czuć podlaskie serce. I sezonowe jarzynówki, które zmieniają się razem z porą roku na Podlasiu. Zupa jest w Polsce ważnym posiłkiem, rozgrzewa, syci ale tak na prawdę jest tylko preludium do dań głównych.

My, idąc za ciosem tradycji, oferujemy przede wszystkim polskiego kotleta schabowego! Obowiązkowy do spróbowania przez wszystkich gości z zagranicy. A różni się od tych z innych regionów Polski nie tylko rodzajem mięsa. Sekret naszych schabowych zna tylko nasz szef kuchni, i tak niech pozostanie… 🙂 Bitki schabowe duszone , de volaille czy pierś z kurczaka w płatkach. Zwolennicy każdego mięsa znajdą coś dla siebie. Każdy jednak będzie tak samo zaskoczony i zachwycony jakością i smakiem. Na szczególne, zaraz obok schabowych, miejsce zasługują również kotlety mielone. Dobry kotlet mielony to prawdziwa sztuka, a nasze kotlety mielone są najlepsze! To kolejne mistrzowskie danie naszego szefa kuchni. Dla lubiących przełamanie smaków specjalnie pulpety w sosie pomidorowym i gulasz. Mamy również alternatywę dla nieprzepadających za mięsami, choć podczas wizyt u nas niemal każdy w końcu kusi się na choćby spróbowanie, ryba pieczona z podlaskich wód. Zawsze świeża, naturalna. Do każdego II dania goście wybierają dodatki: klasyczne ziemniaki, kopytka, frytki, kasze gryczaną, jaglaną lub ryż oraz surówki. W zależności od rodzaju mięsa zaproponujemy dobranie odpowiednich dodatków żeby podkreślić smak mięsa. Można również spróbować kompotu z regionalnych owoców.

Oprócz wymienionych potraw placek po węgiersku, placki ziemniaczane, naleśniki czy pierogi ruskie. Wszystkie dania są z najlepszej jakości regionalnych produktów, od zaufanych dostawców, którzy tak jak my, kochają Podlasie, kuchnię podlaską i chcą rozkochać w niej innych.